Wintersport!

14 jan

“Ah! Germknödel!!! Of ehhh… Kaiserschmarren!!! Nee wacht: Apfelstrudel!!! Ja! Wedden?” Niet dus. Het thema van deze week is wintersport en dus moet er een Mont Blanc-taart tevoorschijn getoverd worden. Een WAT-taart??? Kijk, gezien m’n lichaamsbouw je zou het niet zeggen, maar ik kom eigenlijk nooit in een banketbakkerij. Dus negen van de tien keer heb ik werkelijk geen idee wat er bedoeld wordt. En google ik na de uitzending of bepaalde dingen wel bestaan. Zoals nu. En verrek: de Mont Blanc-taart bestaat echt! Net als de Paris-Brest van een paar weken geleden. Ik zweer het: als iemand mij stiekem voor Heel Holland Bakt zou opgeven en ik zou door een dwaling van het lot in de tent belanden… ik zou bij elke technische opdracht met holle ogen angstig in de camera staren. Ik meen het: licht in m’n hersenpan gaat door een bakkerskreet echt niet branden. Sterker nog: ik vrees dat het waakvlammetje door acuut zuurstofgebrek dooft.

Maar ik doe gelukkig niet mee. Robèrrr geeft aan dat het Mont Blanc-vehikel uit minstens twee lagen moet bestaan (Geloof deze man niet, mensen!!! Ik heb er geen één van twee lagen of meer gezien op Google!!!) en Janny vertelt dat er kastanje in verwerkt moet worden. En met name dat laatste detail zorgt voor nogal wat rumoer in de tent. De kandidaten hebben zich natuurlijk thuis voorbereid, dus voor hen is het geen verrassing, maar toch. Hanneke twijfelde thuis al: “Ik rook het en dacht: dat kan niet goed zijn!” Het meurt dus blijkbaar. Sterker nog: ze vindt het niet te knagen en dus laat ze Janneke proeven. Want ja, een taart bakken met een ingrediënt dat je niet lust, is nooit grappig. Anne is ook niet echt enthousiast en Prince Harry vindt het er niet lekker uitzien. Ook over zijn taartbodem is hij niet tevreden: hij vindt de kleur niet goed en denkt eraan om opnieuw te beginnen. Robèrrr zegt dat het zo slecht nog niet is en geeft gratis de tip om qua temperatuur niet op de klokjes van de oven, maar op je bakkershart te vertrouwen. Vincent gaat zoals altijd weer enorm relaxed aan de slag, terwijl bij Hanneke van alles vanaf de eerste minuut in de soep loopt. Er kookt een pannetje over terwijl ze iets in haar oven zet en ze heeft er totaal geen idee van hoeveel er van haar brouwsel inmiddels over het randje geborreld is. En dan wordt haar merengue ook nog eens te zacht, omdat ze niet de juiste hoeveelheid suiker gebruikte. Ach, vertrouw je bakkershart… Intussen slaat toch ook bij Vincent de paniek toe wanneer zijn mousse mislukt. Anna schiet te hulp met extra slagroom en Maroeska helpt hem een stukje verder op weg. Maar hij komt hierdoor dus alwéér in tijdnood. En zo wordt zijn Mont Blanc-taart volgens eigen zeggen geen berg, maar een vluchtheuvel. “Een drol!” hoor ik op de bank naast me. Ik denk dat dat op de vluchtheuvel sloeg. En niet op mij.
Toegegeven: er zitten weer mooie taarten tussen. Maar die van Prince Harry is de leukste: met een skiër die ten dele onder een hoop sneeuw ligt.

De technische opdracht: maak zes spiegelgebakjes. Geen idee wat daar nou winstersport aan is, maar Robèrrr heeft het over “spiegelglad”, dus dat zal de connectie wel zijn. Waar ik net zei dat de technische opdracht bij mij voor blinde paniek zou zorgen, bleef dat nu uit. Ik had dat in een vorig seizoen één keer eerder toen er oranjekoek moest worden gemaakt. Als je je hele leven in Friesland komt, dan weet je wel wat een oranjekoek is. En dat die dus roze is en juist niet oranje. En dat de lekkerste bij bakker Overzet in Harlingen vandaan komen. Tenminste, dat zei tante Henke altijd…
Maar goed, ook nu riep ik meteen uit: “Ja, dat weet ik! Dan moet je gelatine door het glazuur doen!!!” De gelatine kwam inderdaad in beeld en terwijl de bakkers hun hoofd braken waar dat dan precies voor was, riep ik trots uit: “Zie je wel? Gelatine!” Wat een wijsheid hè? Het toeval wil dat ik toevallig die ochtend op Instagram een account had gezien van een Russische spiegeltaartspecialist die dat van die gelatine ook uitlegde. Gewoon stom toeval. Maar goed, dat waren taarten. Dit moesten zes gele, bolvormige gebakjes worden met een gekromde bloem en een framboos erop. Zag er heel onhandig uit om te eten, laat staan om te maken.

Er gebeurt tijdens het bakken van de spiegelgebakjes weer genoeg. Hanneke denkt lekker te gaan maar schrikt zich kapot wanneer André zegt dat er altijd iets niet op het recept staat. En dat dat de afgelopen zes weken ook zo was, Anna snapt waar het mysterieuze schijfje voor is (om de bloemen te maken) en Hanneke kijkt vervolgens de kunst af. André geeft in gebarentaal aan dat er nog een half uur over is, Maroeska heeft “siliconenstress”, omdat ze sowieso nog nooit met een siliconenvorm heeft gewerkt en nu liggen er zomaar ineens twee op haar aanrecht. Even voor de goede orde: de ene is om de zes gebakjes in te maken en de andere in om een bolling in de zes bloemen te bakken. Dat doet Vincent niet, waardoor zijn bloemen vlak blijven. En drie keer raden bij wie er helemaal geen bloemen op de gebakjes zaten? Juist ja: Hanneke. De framboos heeft ze er dan weer wel opgedaan, waardoor ze dus eigenlijk zes gele tieten had gebakken. Normaal gesproken zou dat denk ik geen probleem zijn, maar bij deze jury scoor je daar geen punten mee. Hanneke en Vincent eindigen dus op een gedeelde laatste plaats, Maroeska heeft er ook niet veel van gebakken en eindigt als vierde. En dat is zelfs nog achter Prince Harry, bij wie de spiegellaag jammerlijk is mislukt. Nicole heeft het goed gedaan en staat op de tweede plaats, dus is deze opdracht gewonnen door Anna. “De bank” voorspelt hier al: Anna wint deze aflevering (want ook de Mont Blanc-taart van Maroeska kreeg teveel commentaar) en Vincent, Maroeska en Hanneke zitten in de gevarenzone. Er hangt veel af van het spektakelstuk.

En dat is deze week een witte wintertaart. Mèt merengue. Prince Harry heeft twee plannen. Plan 1: 15 eieren splitsen en plan 2: netjes werken. En dat doet ie. Hij is constant bezig om z’n aanrecht netjes te houden. Zo erg zelfs, dat hij vermoedt dat zijn moeder hem niet zal herkennen als ze dit op tv ziet.
Zoals gewoonlijk gaat het ook hier weer meteen mis bij Hanneke. Al bij het splitsen van haar eerste ei gaat het fout: er zit dooier bij haar eiwit. Zucht. Het wordt er allemaal nog veel erger op als Janny komt vragen welke vulling ze in gedachten heeft. “Witte chocolade en limoencurd!”, kirt Hanneke enthousiast. Janny trekt haar wenkbrauwen op en vertelt dat dat niet echt een handige combi is, omdat de smaken erg kunnen botsen. “Goed opletten en tussentijds veel proeven. Heb ik je nou zenuwachtig gemaakt?”, vraagt Janny voor de zekerheid. Ik zeg: bel het busje alvast maar, want Hanneke is nu wel zo ongeveer klaar om een weekje in een dwangbuis te gaan zitten headbangen.
Maroeska merkt op dat het ineens zo naar vanille ruikt. Daar weet haar voorbuurman Vincent meer van. Want Vanilla Vincent doet iets met heul veul vanille. Maar dan ook echt heul veul: vanille in z’n vulling, vanille in z’n karamel, vanille in z’n pralinécrème en vanille in z’n biscuit. En zoals gewoonlijk komt hij ook dit keer weer in tijdnood. Hij roept nog even om Maroeska, maar die schiet deze aflevering ook volledig in de stress en dus worden alle noodkreten van Vanilla Vincent afgepoeierd. Nicole staat ondertussen stilletjes een waanzinnige taart te maken met besneeuwde boompjes erop. Gewoon ijshoorntjes waar ze witte toefjes op spuit. Wat een idee!!! Maroeska maakt een taart met maanzaad. “Maanzaad komt van de papaver, dus eigenlijk maak ik een mega-spacecake!” Waarschijnlijk hoopt ze de jury zo in hoger sferen te brengen.

Bij de jurering krijgt Prince Harry een compliment voor het nette werken, Anna voor het planmatige werken en Vanilla Vincent krijgt te horen dat hij wat dat betreft de tegenpool van Anna is. Want hij liep dus weer vast op z’n planning. En dan mag het geen verrassing zijn dat wij op de bank gewoon gelijk krijgen. Anna wordt deze week meesterbakker en Vanilla Vincent? Die mag weer gewoon thuis gaan spelen.

Tot volgende week!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: