Het is weer begonnen!!!

13 feb

Gisteravond was het zover! De hele dag liep ik me er al op te verheugen. En toen ik naar huis reed, dacht ik alleen maar: doe het nou niet. Begin er gewoon niet aan. Je zit er geheid weer een paar weken aan vast. Dan hang je daar je hele zondagavond weer aan op. Nou ja, een uurtje zondagavond dan…

En toen ineens, op de snelweg, bedacht ik: ik ga me eens nuttig maken. Ik ga dit jaar eens kijken of ik elke week mijn gedachten erover kan laten gaan.

Dus daar gaan we. Boer zoekt vrouw. Het is weer zover.
De boeren komen dit jaar uit het buitenland en zijn voor de gelegenheid naar Nederland gehaald om hun brieven in ontvangst te nemen. Op de SS Rotterdam worden ze allemaal ontvangen door Yvon, van wie elke boer die ooit meedeed dacht: meid, als jij vrij was… Maar ja, dat is ze niet, dus moet er een keuze worden gemaakt uit de briefschrijfsters. Toegegeven, het wordt niet de meest spannende uitzending van de serie, maar goed: we moeten er even doorheen.

Er zijn dit jaar zo’n 1200 brieven naar de boeren verstuurd. Elke boer gaat door, ongeacht het aantal brieven. Olke zal al blij zijn als ie er dertig heeft. “Hoeveel zei je, Olke? Dertig? Het zijn er tweehonderdzes!”, zegt Yvon terwijl ze met twee koffers aan komt zeulen. Olke pakt de eerste koffer aan. “Voor mijn? Daar zitt’n wel briev’n in?” Hij kijkt verbaasd naar Yvon en haar tweede koffer. “Daar ook in?” Nee, Olke… daar zitt’n baksteen’n in. Olke van 52 gaat op het dek aan de slag met zijn twee zussen. Hij heeft een puntenlijstje: een jongere vrouw, geen kinderen. Aan het eind van de rit zit er toch iemand van 55 bij en iemand met twee kinderen. Daahaaag puntenlijstje!

Dan hebben we Riks. Ten eerste: wie noemt z’n kind nou naar een munt? Hij is geboren in de tijd dat we nog guldens hadden en met die gedachte in je achterhoofd is dat met terugwerkende kracht best zielig. Vooral vroeger, op school. Misschien heeft ie daarom ooit z’n biezen gepakt en is hij naar Canada verhuisd? Nou ja, het geeft de burger wel moed, want wie voor een dubbeltje geboren is, kan altijd nog een Riks worden. Riks pakt het verder goed aan, want hij heeft een aantal stapeltjes gemaakt: in elk geval een niet-stapeltje en een misschien-stapeltje. Alleen is even niet zo duidelijk wat welk stapeltje is. Dat brengt mij op het volgende: wat nou als de brief-op-het-goede-stapeltje-legger (de taak van één van de helpers) de stapeltjes door elkaar heeft gehaald? Ik neem aan dat er ook een ja-stapeltje was en dan zou het in principe zo maar kunnen dat Duppie (ja sorry, dat klinkt leuker dan Riks…) volgende week een speeddate heeft met nou nèt die tien briefschrijfsters die best naar Canada willen, maar die Satan aanbidden en kinderbloed drinken. Kan hè? In principe. Conclusie: NOOOOOIT een ander je brieven laten sorteren.

In het rijtje dodelijk verlegen boeren (een kleine greep uit het verleden: de Friese Jochum, Willem uut Drent, Johan uut Denemarken en Theo, die vorig seizoen helemaal niets zei) past naadloos boertje Herman uit Frankrijk. Hij doet aan “blaosmuziek” en houdt niet van uitgaan. Ik bedoel maar. Bij brief één is het al raak! Pia speelt keyboard (tja, het is natuurlijk geen koperblazer, ai…) en houdt, net als boertje Herman zelf, niet van uitgaan. “Nou, ze staat in ieder geval op plek 1!”, roept boertje Herman verrukt. Ja, nu de andere 39 brieven nog doorworstelen. Er zit nog een verlegen verpleegkundige tussen, die trompet speelt. Volgens mij is ie ontroerd na het lezen van haar brief, maar nee: “Ik zweet volgens mij uit m’n ogen…” Ofziets. Jaja… Als Yvon zich ermee gaat bemoeien en hem een brief van Anke onder z’n neus houdt, gaat ie helemaal glimmen. Anke is Francofiel en model. Ze kijkt hem op een zwart-witfoto doordringend aan. “Ik kan me niet voorstellen dat die op mij schrijft.”, zegt ie verbaasd. Ik ook niet, want ik denk persoonlijk eerder dat zij op een riante boerderij in Frankrijk schrijft, maar ik kan er volledig naast zitten natuurlijk.

David uit Roemenië zit in de nachtclub met zijn helpers. Ik kom aan die wijsheid omdat ik ooit eens op de SS Rotterdam ben geweest. Daar ging de disco tot diep in de nacht door, met een kleine dansvloer onder een koepel waar je jezelf kunt horen praten. Als er geen disco is natuurlijk… Ik krijg steeds meer sympathie voor Disco Dave. Komt eigenlijk door één opmerking. Hij las een brief van een paardenmeisje. “Ze noemt haar paard als eerste en daarna haar familie. Klopt niet hè?” Geef die man een lintje!!! Hij heeft zo gelijk. Een paardenmeisje is (uitzonderingen daargelaten) vre-se-lijk wat loyaliteit betreft. Nou ja, laat ik het zo zeggen: ik had er ooit één in dienst die een dag voor haar vakantie een hele dag vrij wilde om (daar kwam het op neer) afscheid te nemen van haar paard. Die heeft het bij mij voor altijd verpest. En ja, die week werkte ze voor het laatst. (En sorry, leuke paardenmeisjes die wel sociaal zijn. Ik heb het niet over jullie. Ik heb het gewoon over haar, merk ik. Grrrr…)

En dan is er altijd wel één boer die er, qua aantal brieven, uit springt. De meeste brieven gaan traditiegetrouw naar de boer met de beste looks/het grootste bedrijf/het meeste personeel/het meeste geld of de combinatie daarvan. Met andere woorden: wie kan er dit jaar aan het rijtje Jos (van Dycke; niet onbemiddeld, groot bedrijf, veel personeel), Wim uit Afrika (groot bedrijf, veel personeel), Henk (guitig jong ding, dus de looks) en Tom uit vorig seizoen (vult u zelf maar in, dames) toegevoegd worden?
Nou… Marc de visboer dus. Woont en werkt in Zambia, heeft veel personeel, een loeigroot bedrijf (weliswaar niet van hem, maar daar lullen we even niet over) en hij zal ook wel de X-factor bezitten qua looks (al vind ik die oren onder die hoed niet echt meewerken). Marc heeft een leven als God in Zambia en dat willen 829 briefschrijfsters ook wel. Heel verrassend…

Ik ben benieuwd dit jaar. We krijgen alle boeren op hun voordeligst voorgeschoteld in de eerste afleveringen, maar ik vraag me eigenlijk altijd meteen al af: welke boer blijkt dit jaar de hork te zijn waar iedere vrouw het liefst gillend bij wegloopt? Met andere woorden: wie is dit jaar de Jan uit Canada? Of Henk de tulpenboer? De Fryske boer Jan (die er met een date van boer Gerard vandoor ging), Richard of Aad? Ik geef Marc een grote kans. Duppie misschien ook wel.

Nou ja, volgende week de speeddates. Ik heb het voorstukje gezien: het belooft weer een mooie aflevering te worden. Ik heb in vijftien seconden al zoveel ongemakkelijke situaties gezien… Heerlijk!

Misschien tot volgende week!

Advertentie

Eén reactie naar “Het is weer begonnen!!!”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Slim aan de wortel. | annekedejong - 24 april 2017

    […] gehad. Want ik voorspelde dat er bij de visboer en bij Duppie vrouwen (gillend) weg zouden lopen. ( https://annekedejong.wordpress.com/2017/02/13/het-is-weer-begonnen/ ) Okee: bij O.L.K.E. ook, maar dat was meer omdat Alberdien (Ik bin nog steeds Frysk) zijn werk […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: