Bla, bla, bla… (2009)

9 apr

Geplaatst op 9 juni

Gisteren was een enerverende dag, luitjes… heeft iets te maken met een tandarts en nee, nu eens niet met mij als lijdend voorwerp, maar ja… ik heb zwijgplicht. Tja. Ik mag hier geen blog over schrijven… Nou ja, dan maar over iets anders… Ik heb zin om weer eens lekker ergens tegenaan te schoppen. Ga ik doen ook!
Een poosje geleden heb ik me een beetje druk gemaakt over de wokkel die bij ons in Vlaardingen over de Vaart lelijk hangt te zijn. Vorig jaar maakten vele Vlaardingers zich druk over een andere brug die in verschillende kleuren geverfd was (en dat vond ik dan weer wel grappig), maar nu hebben we weer iets anders. Niet met een brug, wel met kleur.
En licht. En het is (weer eens) kunst.
Vlaardingen heeft sinds een paar dagen een lichtkunstwerk. Een wat? Een lichtkunstwerk. Ja.
Best leuk hoor, maar ik zie het nut er niet van in. Om te beginnen had iedereen het kunnen verzinnen maar ja: als niet-kunstenaar krijg je A: geen erkenning en B: geen subsidie. Want dit is natuurlijk zwaar gesubsidieerd. Hier heeft iemand voor doorgeleerd en een ander die weer voor het uitgeven van geld heeft doorgeleerd heeft daar doekoe aan uitgegeven. Nou, laat mij één ding vertellen: in dit geval hoef je voor beide functies mijns inziens niet doorgeleerd te hebben… Geld uitgeven kunnen we allemaal en deze kunst? Ook. Al-le-maal.
Wat is dan het nieuwste Vlaardingse “ach-het-is-crisis,-laten-we-er-eens-een-leuk-kunstprojectje-tegenaan-gooien”? Nou… de artiest in kwestie viel iets op: ze had vanaf een bepaald punt in Vlaardingen zicht op de vier elementen: water, vuur, aarde en hemel. Hemel? Ja, ik hoor je denken… Nou ook volgens mij is het gegeven “hemel” niet één van de vier elementen, maar goed, IK had er immers niet voor doorgeleerd… (ik houd het op lucht, maar wie ben ik?)
Dus, dacht de kunstenares: “laat ik de vier elementen eens onder de aandacht brengen…” En zo geschiedde. Hoog aan de watertoren (jongens, laat ‘m toch staan en doe er iets nuttigs mee) werden blauwe letters aangebracht (WATER), aan de slangentoren van de voormalige brandweerkazerne (jongens, blijf ook daar met de slopershamer vanaf… is ook zo’n uniek pand), werden rode letters gehangen (VUUR), hoog aan de gevel van de toren van de katholieke kerk (ja, te laat!!! Die is al afgebroken, behalve die toren dus), hangen lichtblauwe letters (HEMEL) en boven de ingang van de oude begraafplaats aan het Emaus (als ze DAAR aankomen…) hangen groene letters (AARDE). Sinds wanneer is aarde trouwens groen? Ik dacht altijd dat het bruin was…
In de avond werd het kunstwerk geopend? In gebruik genomen? Ja, wat eigenlijk? Het licht ging in elk geval aan, dus de letters zijn nu neonletters geworden. Ach.. het is grappig, dat wel.
Kijk, ik snap de symboliek wel hoor, maar lucht-hemel? En wat begraafplaatsen betreft ben ik best een nuchtere tante, maar om nou langs groene neonletters te moeten lopen als je de laatste rustplaats van een dierbare gaat bezoeken… Ik vind het-zeker betaald uit gemeenschapsgeld- meer dan smakeloos…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: