Een verschrikkelijk ongeluk (2009)

6 apr

Geplaatst op 13 april

Er is iets vreselijks gebeurd. En het gebeurde in Vlaardingen. Tja… ik ben er nog een beetje beduusd van hoor. Jeetje… En weet je? We wisten dat het zou gaan gebeuren, dat is nog het ergste van alles. Normaal gesproken kan ik er best tegen hoor, maar dit gaat zelfs mij iets te ver.
Ik ben ook niet helemaal vies van gekke, maffe of rare dingen. Helemaal niet. Voor mij kan het altijd gekker. Nee. Even nuanceren: vaak gekker. Niet altijd. Weet ik sinds kort.
Op een dag stond er ineens, zomaar, vanuit het niets, een heeeeeel groot “ding” in ons midden. Of nou ja… midden… in ons “buiten”, namelijk aan de Vaart. Als je op de snelweg reed en je er bij afslag Vlaardingen-West af wilde, kon je het bijna niet missen. De eerste paar keren denk je nog: wazda? Daarna ga je, met een gangetje van 80 tot 100 kilometer per uur en gevaar voor eigen leven en dat van de mensen om je heen, tòch kijken. “Hè? Zeecontainers? Waarom hebben we een berg zeecontainers langs de Vaart staan?” Geen idee. Het is niet zo dat er hier zeeschepen komen ofzo… Goed, de berg zeecontainers kreeg snel daarna een dak en vanaf die tijd stond er een loods van zeecontainers langs de Vlaardingse Vaart. Dat heeft een poosje zo geduurd en ineens werd het op een dag allemaal duidelijk. De loods gaf zijn geheim prijs.
In de loods was gewerkt aan het nieuwste van het nieuwste ding van Vlaardingen. En nadat het nieuwste van het nieuwste ding van Vlaardingen als een duveltje uit het loodsje was gekomen, werd net zo snel als ie gekomen was, de loods weer afgebroken.
Vlaardingen heeft nu dus een nieuw ding erbij. Het kwam uit het andere ding en het ligt nu zo’n tweehonderd meter verderop, over de Vaart. De algemene naam van zo’n ding is: brug. Tja…Kijk, als dochter van een brugwachter en als kind van een echtpaar met een jachtje vroeger, heb ik best wel een beetje kijk op bruggen, lijkt me. Ik heb wat bruggen van onder, van boven, van voor, vanuit het brughokje, vanuit de kelder, openstaand en dicht gezien. Ik heb er verder niet veel mee, maar aan de andere kant: ze kunnen handig zijn. Als ze niet open staan. Tenzij je op het water zit. Dan moeten ze juist open zijn. Of dicht. Het is maar hoe je het bekijkt.
Even terug naar de seventies: toen mateloos populair, en nu… geen idee of ze nog bestaan, zo lekker vond ik ze niet. Maar goed, kent u de wokkel nog? Ja? Wat dat met bruggen te maken heeft? Nou, tegenwoordig weer van alles, met dank aan de gemeente Vlaardingen. Vlaardingen heeft namelijk een wokkel. Een levensgrote wokkel. Als brug. De couleur? Knalbrandweerwagentomatenrood. En mijnsinziens vloekt het een tikkie tegen de achtergrond. Een klein beetje maar hoor… Voor diegenen die het niet weten: de Vlaardingse Vaart slingert langs de Broekpolder, een tegenwoordig best wel mooi natuurgebied, met daarin (dus) veel groen. En ja, dat vloekt best wel. Met rood. Vooral dus met knalbrandweerwagentomatenrood.
Maar goed, we moeten het er mee doen: het ding ligt er en dat is dat. Dat er vijfhonderd meter verderop aan beide kanten al een brug ligt, daar hebben we gemakshalve maar even niet over en over wat ie de gemeente gekost heeft, daar wil ik (zeker in deze tijd) al helemaal niet aan denken.
En was ie nou nog origineel… Ik ga even de reisgids uithangen nu hoor: word je op een dag wakker en je merkt ineens dat je in Londen bent, stap dan voor de gein even op de metro. Pak de blauwe lijn (Picadillyline voor kenners) en stap uit in hartje London: bij Covent Garden. Neem de lift naar boven, en ga buiten het station naar rechts, richting Covent Garden Market. Sta even stil op het eerste kruispunt (dat kan daar, er rijdt weinig verkeer, maar kijk toch effe uit) en kijk dan links de straat in. (Floral Street, voor de kenners.) En kijk dan vooral omhoog. Dat deed ik ook, in februari 2005. En wat zien wij daar dan? Ja hoor: de kleine grijze voorloper van de Vlaardingse rode wokkel, namelijk een loopbrug over de straat van het ene gebouw naar het andere gebouw. Hij hangt daar een tikkie hulpeloos bijzonder nuttig te wezen en ik moet eerlijk zeggen: ondanks dat ie te lelijk voor woorden is qua kleur en veel te modern voor tussen die twee oude panden: hij hang er wel mooi bij. Met andere woorden: daar is ie wel leuk. En origineel. Maar dat komt misschien omdat ik al snel iets leuk vind, als het maar in Londen is. Ja. Dat ligt aan mij, ik weet het.
Het ding in Vlaardingen is op zich best ook wel een leuk ding hoor, daar niet van. Maar zoals hij daar zo zielig hangt… mij doet het denken aan een vreselijk verkeersongeluk. Met een
knalbrandweerwagentomatenrode brandweerwagen…

Vlaardingen…
img546588107

En tweemaal Londen. Zeg nou zelf…Londenbrug1

londenbrug2

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: