Zomer in Holland (2008)

24 mrt

Geplaatst op 4 augustus

Welkom. U bent gearriveerd in Holland. Zelf geef ik liever de voorkeur aan Nederland, want bij Holland denk ik aan de typische toeristenprullaria, zoals daar zijn de tulpjes, de klompjes und die käse, terwijl ons landje toch zoveel meer te bieden heeft. Maar het gaat natuurlijk om U, de toerist. Of bent U misschien een nieuwe landgenoot?
U bent kort geleden gearriveerd in ons kikkerlandje. Normaliter is het hier in de zomer koud en nat, maar de afgelopen tijd zijn ook wij, de thuisblijvers of late vakantiegangers, gezegend met temperaturen die de dertig graden heel erg dicht benaderen. Geniet er van, zou ik zeggen.
Ik heb vernomen dat U geland bent op Rotterdam Airport. Een goede keuze. Op onze nationale luchthaven landen heeft natuurlijk wel iets, maar ja… het is zo massaal. Zeker in deze tijd: je kunt er over de hoofden lopen. Ik geloof dat het 25 juli was, wat de drukste dag op Schiphol was, met heel veel vertrekkers, overstappers en thuiskomers. En de rijen voor de incheckbalie… niet dat U daar veel last van had gehad, maar vlak ook de rijen bij de bagageband niet uit. En wat te denken van vervoer van de luchthaven naar Uw overnachtingsadres? De trein wilt U niet: wij hebben hier in Nederland (of Holland, zo U wilt) de NS; dat staat voor Niet Sporen en dat dekt meteen de lading. De bus is een alternatief: de chauffeursstaking is inmiddels voorbij, maar ik geloof niet dat U het zo op bussen heeft na Uw laatste busrit en bovendien: wie wil er nou met dertig graden als sardientjes tegen elkaar geplakt in een broeierige bus zitten? Of staan? Nee, neem dan een taxi. Maar ja, zie die maar eens te krijgen op Schiphol bij deze topdrukte. Dus ja, ik heb alle begrip voor Uw keuze te landen op Rotterdam Airport. Heerlijk dicht bij de uitvalswegen en U zit binnen een mum van tijd op Uw overnachtingsadres. Ik heb vernomen dat er twee bijzonder ruime taxi’s voor U klaarstonden. U moet een gelukkig man zijn. En ja, wie het breed heeft… die kan ook nog kiezen voor een helikoptervlucht. Dat is op zich wel fijn, zo in de spits. Ons landje heeft dan wel heel veel asfalt, maar wij hebben ook wel heel erg veel auto’s. Wij hebben Camiel Eurlings namelijk. Als U weet dat dertien jaar geleden mijn rij-instructeur een andere rij-instructeur die voor mij zijn leerling liet tutten voor “kameel” uitschold en dat onze huidige minister van Verkeer en Waterstaat (in onze familie ook wel het Ministerie van Verkeer en Vis genoemd, maar dit terzijde) Camiel heet… Camiel…kameel? U begrijpt mij? En dat wij ook spitsstroken hebben die dichtblijven als ze best open kunnen. Waar kamee… eh Camiel al zijn excuses voor aangeboden heeft trouwens…Wat zegt U? Spits. Spits-stroken. Nee, spits! Geen sprits, da’s wat anders. Oh, u heeft vandaag al een sprits op? Dùùùùs… het inburgeren is begonnen. U bent kennelijk van plan iets langer te blijven? Gelijk heeft U! Kent U trouwens onze Goudse Stroopwafels al? Erg lekker, vooral als ze nog warm zijn. Of gewoon even op Uw theekopje leggen, dan wordt ie door de thee verwarmd. Nou, U wordt wel verwend op Uw overnachtingsadres.
Bevalt het U eigenlijk een beetje daar? U heeft een mooie kamer tot Uw beschikking, met een toilet, teeveetje en al, heb ik vernomen. Er zijn mensen die met minder genoegen nemen. U heeft trouwens wel een geweldige omgeving uitgekozen hoor… Als U de deur uitloopt, die deur waar die taxi… (die, ja!) uitloopt en U loopt naar links, ongeveer een kilometertje of anderhalf schat ik, dan staat U zomaar aan het strand. Lekker hoor, even aan zee. Ja, waar U vandaan komt is ook zee, maar dat is de Middellandse zee. En kijk… ik wil natuurlijk niet vervelend doen, maar dat is toch eigenlijk een groot uitgevallen meer, wees nou eerlijk. Heeft U die doorgang bij Gibraltar wel eens gezien? Ik ook niet, maar toch… Een behoorlijke aanloop en U springt zo naar het Afrikaanse continent. En omdat er nou door die ruimte toevallig wat water van de Atlantische Oceaan naar binnen en naar buiten sijpelt, noemen we het gelijk maar een zee. Zeg nou zelf…
Het viel me trouwens wel op dat er een enorm ontvangstcomité voor U klaarstond. Er was kennelijk op Uw komst gerekend. U moet wel een populair man zijn.

Nou, hier wil ik het voorlopig even bij laten. Ik zeg het: dat strand is echt een aanrader. Trouwens, tegenover Uw overnachtingsadres ligt de Waaldorpervlakte. Prachtig gebied, maar wel één met een beetje (understatement of the last century) geschiedenis: daar werden in de tweede wereldoorlog verzetsstrijders gefusilleerd. Ja, da’s minder. En sinds het einde van de oorlog wordt onder andere daar op 4 mei de dodenherdenking gehouden. Ja, da’s een beetje een nare afsluiter misschien. Alhoewel… U schijnt op dat gebied wel iets gewend te zijn, heb ik me laten influisteren. Nou ja, hoe dan ook: geniet van Uw tijdelijke verblijf in ons prachtige landje, maak er wat van zou ik zeggen… Zegt U? U kan niet naar het strand? En de Waaldorpervlakte is ook geen optie? Oh. Nou ja, mocht U weer eens in de taxi zitten die U naar de lokatie van Uw dagelijkse beslommeringen voor de komende jaren rijdt, kijk dan maar even goed om U heen. Over dagelijkse beslommeringen gesproken: er is mij ter ore gekomen dat U vrij recentelijk een carrièreswitch heeft gemaakt? Volgens mijn informatie deed U hiervoor iets in de psychiatrie en bent U nu werkzaam in de advocatuur. Hmmm… Interessant. Eerst was daar de interesse in de psyche van de mens, nu is daar de interesse in de rechtsgang. Ja, en dingen die voor een rechter komen, vloeien weer voort uit het handelen naar aanleiding van de opdrachten die het menselijk brein de mensheid geeft. Ja, ik vind ‘m zelf ook redelijk goed. Ik zie parallellen. U heeft inmiddels al aardig wat ervaring als advocaat opgedaan, neem ik aan? Zegt U? Nog geen enkele ervaring. Oh. Binnenkort wel dus? Eerste zaak? Nou, spannend hoor…
Goed, zoals gezegd, wil ik het hier voorlopig maar even bij laten.

Mocht U verder nog vragen hebben, dan mag U altijd per mail contact met me opnemen. Als het goed is, heeft U inmiddels weer de beschikking over Uw laptop. Voor een man als U moet het een koud kunstje zijn al dan niet stiekem een internetverbinding tot stand te brengen, mijnheer Karadzic. Misschien heeft U daar ook wel ergens een mannetje voor. Of nog zo’n onzichtbare adviseur wellicht.

Nogmaals, van harte welkom in Scheveningen. (En als U lang genoeg oefent, gaat die G vanzelf makkelijker hoor…U heeft tenslotte tijd zat nu.)

Groetjes,
Anneke.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: