Hoe overleef ik het EK voetbal? (2008)

24 mrt

Geplaatst op 18 mei

Hoe overleef ik het EK voetbal?

Een handleiding voor vrouwen

Dames, er is vrees ik geen ontkomen aan: we gaan een vreselijke tijd tegemoet. De eeuwige Tour de France, de Olympische Spelen en het EK voetbal. Het zit er allemaal weer aan te komen en ach, zo erg is het allemaal niet, maar toch… als je er niets mee hebt, dan krijg je het zwaar de komende zomer. Op tv geen moer te beleven als je niet van herhalingen houdt en op alle andere zenders zijn al die sportievelingen tegelijkertijd te zien.
Daarom enkele tips om het één en ander toch op enigszins normale wijze te overleven. Haal er uit wat er in zit.
Kijk, bij de Tour de France zie je af en toe nog leuke plaatjes van de omgeving. Het gaat dan wel met een noodgang, vooral als ze van een berg af zoeven, maar er is tenminste nog af en toe iets te zien. (Ik blijf er bij: pak de TGV met je fiets en je bent er sneller, maar goed, dat zal ik wel weer niet snappen.) Op de laatste dag is het natuurlijk helemaal geweldig: ze rijden tig keer over de Champs Elysees. Welke vrouw wil daar nou niet een dagje vertoeven, zij het dan met een goedgevulde portemonnee, c.q. bodemloze creditcard. Het liefst van iemand anders. Dat dan weer wel.
De Olympische spelen zijn ook zo erg nog niet. De openingsceremonie is altijd wel leuk. De sluiting ook. En er tussen in… ach, er zit altijd wel een sport bij die redelijk te pruimen is om naar te kijken. Ik vind zwemmen bijvoorbeeld re-te-spannend (okee, alleen maar als er een Hollander in het lel ligt die een beetje kans maakt). Was vorige keren met Inge de Bruijn een niet te missen dingetje. Nu hebben we er ook weer een paar die wel aardig kunnen watertrappelen, dus daaraan zal het niet liggen. Of wat te denken van schoonspringen? Gaaf, zo van de toren af springen en amper een spatje water opwerpen als je in het water belandt. Ik zou willen dat ik het kon. Of turnen, ook mooi om te zien, dus ja… dat overleef je ook wel. Bovendien: China… tijdsverschil… veel nachtwerk waarschijnlijk… mooi.
Maar ja… dat EK voetbal hè? Ik vrees dat daar niet aan te ontkomen is. Uitzicht a la Le tour de France is er niet bij, tenzij je helemaal lyrisch wordt van het patroon waarin het gras gemaaid is in het stadion, maar ik denk dat weinig mensen daar echt op letten. Tja… en dan het spelletje… 20 mannen die achter een bal aan hollen en die, als ze ‘m eenmaal hebben, meteen weer wegschoppen. Dan schijnt het zo te zijn dat ze die bal dan in een soort van hokje moeten schoppen, waar dan nummer 21 en 22 in staan, maar wat vaker niet lukt dan wel. Hoe moeilijk kan het zijn? Nee, wat doen ze dan? Ze trappen zo’n bal tegen de lat of één van de palen. Dat is pas moeilijk. Een veel kleiner oppervlak om te raken, en dat lukt ze dan weer wel. Of ze trappen tegen respectievelijk nummer 21 of 22 aan. Soms trappen ze ook tegen elkaar, dat zorgt dan tenminste weer voor een beetje afleiding, maar dat schijnt dan weer niet te mogen. Jammer, want dan valt er tenminste wat te zien. En dan loop ten nog zo één tussen, meestal in het zwart, die alles doet om de bal te ontwijken, ook knap, en die regelmatig publiekelijk mag worden uitgescholden door de 22 mannen of het hele stadion. Of in elk geval de helft. Het moet haast wel een contactgestoorde zijn; hij communiceert via twee gekleurde kaartjes die in z’n borstzakje zitten. Oh, en hij heeft een fluit. No further comment.
Dan is er ook nog zoiets als buitenspel. Dat is ook zoiets wat wij vrouwen nooit zullen snappen. Een soort van wiskundige formule is daarvoor uitgedacht: als de bal wordt gespeeld, terwijl er iemand voor een bepaalde… blablablablabla. Nee, het is gewoon heel simpel: het is buitenspel als de bal buiten de lijn komt. Klaar. Duidelijk. (En nou krijg ik een lading protest van voetbalminnend mannelijk volk over me heen…) Net als bij tennis. De bal is uit. (Oh nee… dat krijgen we ook nog: Wimbledon en Roland Garros…)
Maar goed, terug naar de opzet van dit verhaal: hoe overleef ik het EK voetbal? Enkele tips.
Tip één: Doe mee! Wees voor je eigen land en als die er na de eerste ronde uitgeflikkerd zijn, neem je gewoon een nieuwe favoriet. Dat mag de underdog zijn, dat mag de ploeg zijn met de mooiste shirts, de mooiste benen, de ploeg van je favoriete vakantieland, whatever. Het mag zelfs per wedstrijd variëren.
Tip twee: ga gokken. Om geld. Maak een huiskamerpool en zet allemaal een euro in. Het is niet veel, maar je wordt bloedjefanatiek. (Werkt het best als je ook nog de uitslag voorspelt.)
Hoe fanatiek je dan wordt… tja… dat ligt een beetje aan jezelf, maar deze ervaringsdeskundige heeft het tijdens het WK van twee jaar geleden meegemaakt dat er door de dames de Jong na afloop van de ene wedstrijd reikhalzend werd uitgekeken naar de volgende wedstrijd die dag. Revanche. In mijn familie was mijn vader de enige voetballiefhebber. Het ging m’n broer z’n deur voorbij, en de rest van ons ook. Maar ja. Twee jaar geleden… “Shit, euro verloren. Wie spelen er vanavond? WIE??? Oh. Is er wat leuks op de tv verder? Nee? Nou, kijken dan??? Eurootje??? Okee. Ik maak helemaal je af!”, om vervolgens ’s avonds weer een wedstrijd te kijken. Hoe vaak ik niet heb gezegd: “pa had ons nu eens moeten zien…” Ach… en voordat je het weet, is het allemaal weer voorbij, kom je tot je positieven en denk je: heb ik echt al die tijd voetbal gekeken? What the f…? Ja meiden… geld maakt meer kapot dan je lief is…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: