Het rookverbod (2008)

24 mrt

Geplaatst op 6 juli

Okee, here we go. Ik weet dat ik nu een enorme emmer met vuiligheid over me afroep, maar goed, ik waag het er op… Wat ik de afgelopen dagen sinds 1 juli niet in de diverse media heb moeten vernemen. Over betutteling van het kabinet, over het gezeur van de niet-rokers, over de komende omzetdalingen in de horeca. Nounounounounou… het is allemaal wat…
(Wacht even, ik maak even m’n kauwgummetje uit.) Kijk, ik vind het niet erg hoor, dat rookverbod in de horeca. Maar ja, ik heb makkelijk lullen, ik ben een niet-roker. Altijd geweest en ik zal het altijd blijven. Ik heb nog nooit lopen zeuren over iemand die rookt, of het moet uit een geintje geweest zijn. Nee, van mij mag je hoor. Alleen in mijn auto, daar komt geen sigaret brandend binnen en ik vind dat ik, als rechtmatige eigenaresse van die kar daar ook het volste recht toe heb. Baas in eigen blik. En eerlijk is eerlijk: geen enkele meerijdende roker heeft zich daar ooit bij mij over beklaagd. (En ja, deze muts houdt ook niet van chocola in de auto, omdat het smelt op je bekleding en dan op je kleren zit en er rot uit gaat, ook al ben ik zelf nogal “van de chocolade”, dus wat dat betreft zou ik zelf ook wel iets te zeiken kunnen hebben. Maar ja, zeiken tegen jezelf is ook weer zo omslachtig.)
Maar ik had het over roken. In een restaurant vind ik het niet meer dan netjes wanneer men even wacht totdat iedereen klaar is met eten voordat de fik in de eerste peuk wordt gestoken. Ik heb wel eens meegemaakt bij een etentje dat iemand zei: “ik heb er geen bezwaar tegen als je eet terwijl ik rook”. Hahah… leuk. Het was een geintje, maar ondertussen werd de peuk doodleuk opgestoken. Ik heb er maar niet op gereageerd, leek mij het beste. De galbak…
Tja, betutteling van de overheid… als er meer mensen stoppen door dit rookverbod dan normaal, dan is dat toch mooi meegenomen? En uiteindelijk gaat het miljarden opleveren aan bespaarde kosten in de gezondheidszorg, óók mooi meegenomen. Maar om nou onze overheid met de nek aan te kijken… gaat me een beetje te ver hoor. Het zat er gewoon aan te komen, niks aan te doen. En in Nederland heeft het rookverbod nog lang op zich laten wachten. Als anglofiel kom ik regelmatig in Engeland en zag ik al langer mensen buiten staan paffen. En tuurlijk, de horeca mort en klaagt aan alle kanten. Er gaan zaken op de fles, zo is de verwachting. Ongetwijfeld. Maar dat heeft misschien ook met fout management, een verkeerde locatie, leegloop van een wijk door verpaupering en criminaliteit of iets dergelijks te maken. Heus niet alleen door die peuk. Maar natuurlijk is de ban van de sigaret de zondebok. Nou, laat me één ding zeggen: de echte kroegtijgers blijven toch wel komen en sterker nog: ik verwacht dat op den duur het cafébezoek zelfs zal gaan stijgen. Het vooruitzicht van een avond in een rokerige tent om na dat bezoek huiswaarts te keren met een smaak in m’n mond alsof ik hoogstpersoonlijk alle asbakken schoon heb lopen likken, de geur van rook in m’n haar en in m’n kleding en dat allemaal zonder zelf een peuk te hebben vastgehouden, is voor mij een reden om niet te gaan. Ja, dan zal ik wel weer een meut zijn, maar ik vind het gewoon zo ongelooflijk goor. Kan ik ook niks aan doen. Nou, dan kies ik liever voor helemaal niet gaan, dan elk weekend geurend als een peuk thuis te komen. En ja, ook in dit huis is er een douche en staat er een wasmachine, maar het gaat om het principe. Ongetwijfeld ben ik hierin niet de enige en dus denk ik dat van deze groep mensen een behoorlijk deel nu wel zomaar een kroeg binnen zullen stappen. En wat te denken van bijvoorbeeld een astmapatiënt? Die hoefde het voorheen helemaal niet in zijn of haar hoofd te halen. Nee joh, dat zit wel goed.
En dat de niet-rokers altijd zouden klagen… Die heb ik de afgelopen dagen niet horen klagen hoor, haha. Het worden er steeds meer, we zijn geen geitenharenwollensokkentypes, en als we bij jullie komen staan tijdens een rokertje buiten, zeg dan niet: “ja lekker… voor jullie moeten we naar buiten en dan kom je er nog bij staan…” Voor mij hoeft er helemaal niets; ik heb het allemaal niet verzonnen. Maar ik ga ook niet ontkennen dat ik het heerlijk vind niet altijd en overal meer uitgerookt te worden. En als ik er dan toch bij kom staan, dan doe ik dat geheel uit vrije wil om gewoon deel uit te blijven maken van een gesprek of zo.
En joh… stop anders zelf ook gewoon. Heeft alleen maar voordelen: nooit meer je aansteker kwijt, nooit meer nerveus zoeken naar je verloren gewaande pakje (terwijl het angstzweet je over je rug loopt), je eten smaakt ineens veel beter (heb ik uit eerstegraads en zeer betrouwbare bron), je reukvermogen wordt beter (en verrek! Ineens ruik je het ook als je zelf naar asbak stinkt), je raakt eindelijk dat vervelende kuchje kwijt en boven aan die trap heb je opeens gewoon nog lucht over. En, voor de echte Hollander: het scheelt bakken met geld… Reken maar mee: niet alleen bespaar je op je rokertje en aanverwante accessoires: je hoeft ook geen extra dikke winteroutfit aan te schaffen om je sigaretje buiten op te roken. Mooi toch? Nou, wat wil je nog meer?

En nu niet allemaal heel erg bijdehand gaan reageren met als antwoord “binnen roken” op deze laatste vraag. Duh…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: