Dé Nederlander… (2007)

17 mrt

Geplaatst op 9 oktober

Dát is leuk, zeg! Vandaag in m’n pauze een loopje gemaakt. Eerst naar de automaterialenzaak, m’n lampensetje aanvullen en daarna langs de supermarkt; iets bijzonder verantwoords te knagen halen. Bij de kassa valt m’n oog op De Pers. De inmiddels derde gratis krant van ons landje. Groot op de voorpagina: WELKE NEDERLANDER BENT U? Naar aanleiding van de discussie rondom Máxima’s uitspraken. Wat een ophef, iedereen valt over het kind heen, terwijl voor haar gewoon de ministeriële verantwoordelijk geldt en haar toespraak gewoon door Balkenende, Hirsch Ballin van justitie en Vogelaar van onder andere integratie was ingezien en dus goedgekeurd. Maar goed, één koekje bij de koffie dus. (Is toch waar, mensen?)
De krant ging verder: “Als prinses Máxima het niet kan, wie weet dan wel de ware aard van de Nederlander te ontcijferen? En, nu we het er toch over hebben, bent u zelf wel een échte Nederlander? Een test in 20 vragen.” Ach, doe eens gek, je hebt pauze.
Er staan leuke vragen bij. De antwoorden (het is multiple choice) zijn nog hilarischer.

Vraag 12: Als een Spaanse marktkoopman trots een Duitse zin naar mijn hoofd slingert,
1. leg ik hem het verschil uit tussen de twee landen, met een gratis lesje WO II erbij (2 punten)
2. vloek ik iets Portugees terug (1 punt)
3. gooi ik hem een paar van zijn eigen tomaten naar zijn hoofd (1 punt)

Mooi, 2 punten. (Ik ben ooit in een pub in de tegenwoordig up-and-coming Londense wijk Islington genadeloos van de pooltafel gespeeld. Geeft niet als je tegen iemand speelt van hetzelfde bedenkelijk lage niveau, maar je moet niet per ongeluk in een competitie met Engelse kroegtijgers terechtkomen. Dan ben je weg. En ja hoor, bij het verlaten van de pub: “Auf wiedersehen!” Gdvrdgdvrrrr… Het was goed bedoeld, maar ze snappen het daar pas als je het op hen zelf betrekt en je ze uitlegt dat zij het niet fijn vinden om voor Ier aangezien te worden. Werkt meteen. Dáárom dus het eerste antwoord.)

Vraag 13: Ik heb Texaanse vrienden op bezoek. Het Nederlands beleid ten aanzien van euthanasie, prostitutie en marihuana ligt onder vuur. Ik
1. haal mijn schouders op en schep nog wat aardappels op (3)
2. voel tot mijn lichte verbazing een trots gevoel opkomen en begin het Nederlandse beleid uit te leggen (2)
3. breng het geprek op Guantanamo Bay, Noord-Korea en het seksuele vliegveldgedrag van bepaalde Amerikaanse politici (2)

Ik twijfel tussen twee en drie. (Het zou waarschijnlijk een combinatie van de twee worden. Oh, wacht effe: kan allebei. Zelfde puntenaantal. Mooi.) Weer twee punten erbij!

Vraag 19: Ik voel
1. niks als een tot Nederlander genationaliseerde Ethiopische goud wint in Peking (1)
2. nog altijd de neiging om op te staan als het volkslied klinkt (2)
3. gène als ik op de camping in Frankrijk een Nederlander tegenkom (3)

Drie punten!!! (Niet dat ik veel tijd doorbreng op Franse campings, want daar zijn ook Fransen (en dat mag ik zeggen, want ik heb ook nog ergens een druppeltje verdwaald Frans bloed) en Duitsers (zie je, ik scheer echt niet iedereen over één kam… en ach, ze vallen eigenlijk best mee…), maar ik kan me er iets bij voorstellen.)
Mijn score zit in de middenmoot. Even kijken wat dat inhoudt…

35 tot 50 punten: Leuk Toch! Eigenlijk bent u best tevreden over uw leven (ja hoor). Leuk gezinnetje (oh ja?), best wel aardige buurt. Waar u zich een beetje zorgen over maakt, is het broeikaseffect waar je zo veel over hoort (klopt!). En Nederlanders zouden wat meer met elkaar moeten praten, dan kwam alles vast wel op z’n pootjes terecht. Gewoon luisteren naar elkaar is erg belangrijk. Nee, het enige waar u nog wel eens wakker van ligt is uw pensioengat. Was dat nou geregeld of niet? (Ehhh…)Tja…

Om de boel nog even af te maken staan er wat Nederlandse feiten onder. Nou, toe maar dan:
50% van alle vrouwen is te zwaar. (Ja, daar wordt aan gewerkt!)

10 % heeft een ernstig overgewicht. (Als ik mijn BMI moet geloven, hoor ik daar dan weer niet bij.)

42% is niet kerkelijk (Hoor ik bij; heb net verkapt gevloekt in deze blog, zegt genoeg…)

78% heeft internettoegang (Hoe zou het toch kunnen dat jij dit stukje nu leest… op internet?)

4% heeft zelden of nooit contact met vrienden (Maar toen kwam Hyves op mijn pad…)

81% drinkt alcohol. (Yep. Niet vaak, maar toch. Al weet ik dat ik uit zelfbescherming maar beter kan stoppen na twee wijntjes. En dat zijn glazen. Geen flessen.)

6 op de 10 maakt zich zorgen over de klimaatverandering (Ja!)

1 op de 10 heeft Al Gore’s “An Inconvenient Truth” gezien. (Eh… ik heb ‘m wel in huis, maar weet niet of ik durf te kijken.)

We hebben 0,6 auto’s per persoon (Nee hoor, ik heb gewoon één hele, helemaal voor mezelf!)

“Beessies” zijn populair. Katten en honden het meest. (Zie onderstaande foto van sleeping beauty and me om te raden waar mijn voorkeur naar uitgaat.)

Sleeping beauty

Tweederde vindt politiek belangrijk (Lees de twee voorgaande blogjes eens, voor de gein. Wat denkt u zelf?)

30% rookt gemiddeld 11 sigaretten per dag. (Not me. Heb ooit op zesjarige leeftijd onder toeziend oog van m’n moeder één trekje genomen. Dat was genoeg.)

Op vakantie mist 23% z’n eigen bed. (Echt niet. En ik mis m’n baas ook niet, op vakantie. Maar die staat er dan weer niet bij.)

Nou goed, conclusie: ik ben gewoon een saaie, middelmatige muts. Is dat Nederlands? Kweenie. En Máxima? Geloof mij, die zat er niet echt ver naast.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: